Wago Ryu Goshinjutsu

 

Wago-ryu Goshinjutsu

 

 

Wago:

 

Het wederzijdse respekt binnen het universum kan men het best volledig omschrijven onder het karakter “ Wago “ of harmonie.

Het harmonisch geheel tussen mens en natuur, leraar en leerling, omvat deze levensopvatting in een groter perspectief binnen elke krijgskunst.

De gedachtegang die het universum aanvaardt zoals het is, zonder het in welk opzicht dan ook te willen veranderen in zijn onvermijdelijke samenstelling.

 

Ryu:

 

stijl of school

 

Goshinjutsu:

 

de kunst van verweer of zelfverdediging

 

Goshinjutsu is de hedendaagse verdedigingskunst, bestaande uit :

 

» Nage - Waza —–> Werptechnieken

» Uchi - Waza —–> Slagtechnieken

» Tsuki - Waza —–> Stoottechnieken

» Geri - Waza —–> Traptechnieken

» Shime - Waza —–> Verwurgingstechnieken

» Kansetsu - Waza —–> Klemtechnieken

» Osae - Waza —–> Kontroletechnieken

» Uke - Waza —–> Afweertechnieken

» Dachi - Waza —–> Houdingstechnieken

 

Deze vorm van ongewapend vechten heeft een enorme rijkdom aan technieken, en richt zich meer op moderne, hedendaagse gevechtsituaties, zonder hierbij de banden van de klassieke kunst te verwaarlozen of te negeren.

 

Goshinjutsu is een Japanse verdedigingskunst die wel eens van belang zou kunnen zijn wanneer het nodig blijkt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat verscheidene beoefenaars zich zeer thuis voelen in deze elegante maar toch doeltreffende kunst.

 

Alle mogelijke vormen van agressie alsook gewapende en ongewapende aanvallen worden gesimuleerd, om hiertegenover een doeltreffende afweertechniek te plaatsen.

Goshinjutsubeoefenaars worden meermaals verrast door de eenvoud van de technieken waarbij men een aanvaller totaal kan uitschakelen.

 

Het omschrijft een natuurlijke harmonie tussen zowel lichaam en geest, waarin zelfdiscipline, innerlijke rust en wederzijds respekt een onderlinge basis vormen onder de beoefenaars. De kennis van de anatomie en de fysiologie van het menselijk lichaam zijn hierbij van zeer groot belang.

 

Basistechnieken Kihon zijn onontbeerlijk en een noodzakelijke voorwaarde. De vitale punten op het menselijk lichaam gebruikt in het Goshinjutsu, zijn dezelfde die gebruikt worden in andere oosterse gevechtskunsten, het menselijk lichaam is nu eenmaal uniform samengesteld.

 

 

 

 

Danny Daem

Technisch directeur

Vlaamse Goshinjutsu Federatie